E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 4217
Lasīšanai: 4 minūtes
1
1

Ja augstskolas diploms iegūts pirms 1995.gada

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. aprīlī, 2014
Lilita Ruža

Vai diploma dublikāta pielikumu, aizpildot uz spēkā esošā pielikuma veidlapas (MK 656.not. 26.p.), informāciju visās 8 sadaļās, t.sk. pārvēršot stundas kredītpunktos un 5 ballu sistēmas atzīmes - 10 ballu sistēmā, kā arī aizpilda dažus citus p-tus, kas diploma pielikuma oriģinālā nav norādīti, ja izglītība iegūta līdz 1995.gadam? Un vai šajā gadījumā augstskolai ir pienākums izsniegt diploma pielikumu arī angļu valodā?

A
atbild:
15. maijā, 2014
Laura Studente
LV portālam
Izglītības un zinātnes ministrija
Māris Strads, Augstākās izglītības, zinātnes un inovāciju departamenta juriskonsults

MK noteikumi Nr. 656 nav spēkā kopš 2013.gada 19.aprīļa. Šobrīd diplomu izsniegšanas kārtību un to dublikātu izveidi regulē MK noteikumi Nr.202  „Kārtība, kādā izsniedz valsts atzītus augstāko izglītību apliecinošus dokumentus”. 

Izglītības un zinātnes ministrijas Augstākās izglītības, zinātnes un inovāciju departamenta juriskonsults Māris Strads norāda: Dokumenta juridiskā spēka likuma 7.panta pirmā daļa nosaka, ka dokumenta dublikātu izdod, pamatojoties uz pirmdokumentiem, saskaņā ar kuriem izdots dokumenta oriģināls. Dokumenta dublikātam ir tāds pats juridiskais spēks, kā dokumenta oriģinālam.

MK noteikumu Nr.202 “Kārtība, kādā izsniedz valsts atzītus augstāko izglītību apliecinošus dokumentus” 35.punkts paredz, ka diploma (arī kopīga diploma) un diploma pielikuma dublikātu izsniedz normatīvajos aktos par dokumentu izstrādāšanu un noformēšanu noteiktajā kārtībā, pamatojoties uz personas iesniegumu un augstākās izglītības iestādes vadītāja rakstisku rīkojumu par dublikāta izsniegšanu. Šo Ministru kabineta noteikumu 36.punkts nosaka, ka diploma un diploma pielikuma dublikātu izsniedz uz spēkā esošā parauga diploma un tā pielikuma veidlapas. Savukārt MK noteikumu 38.punkts paredz, ka diplomu dublikātus reģistrē diplomu dublikātu izsniegšanas reģistrācijas žurnālā (8.pielikums).

No minētajām tiesību normām izriet šādi secinājumi:

1) diploma vai tā pielikuma dublikātu izsniedz tā augstskola vai koledža, kura ir izdevusi diploma vai tā dublikāta oriģinālu;

2) ņemot vērā, ka diploma dublikāts ir izdodams, pamatojoties uz tiem pašiem pirmdokumentiem, saskaņā ar kuriem izdots ir diploma oriģināls, pēc M.Strada domām, nav pieļaujami, ka vērtējumu 5 ballu skalā aizstāj ar vērtējumu 10 ballu skalā. Līdzīgi, ja diploma oriģināla izsniegšanas laikā nebija paredzēti kredītpunkti, tad tādus nevar iekļaut arī  diploma dublikātā;

3) atbilstoši Dokumentu juridiskā spēka likuma 7.panta pirmajā daļā noteiktajam nebūtu nepieciešams izsniegt diploma pielikumu angļu valodā, jo pirmdokumentos esošā informācija bija tikai latviešu valodā;

4) diploma pielikuma dublikāts ir izsniedzams uz šobrīd spēkā esošā parauga diploma pielikuma veidlapas, ņemot vērā Dokumentu juridiskā spēka likuma 7.panta pirmajā daļā noteikto nosacījumu;

5) MK noteikumu Nr.202 “Kārtība, kādā izsniedz valsts atzītus augstāko izglītību apliecinošus dokumentus” 7.pielikums nosaka, ka, ja kādā no diploma pielikuma sadaļām informāciju nesniedz, norāda iemeslu.

Līdz ar to, veidojot diploma pielikuma dublikātu, ja no pirmdokumentiem nav pieejama informācija, lai aizpildītu kādu no šobrīd spēkā esošās diploma pielikuma veidlapas sadaļu, tad attiecīgā sadaļā informāciju nesniedz, iekļaujot attiecīgu pamatojumu.

M.Strads vērš uzmanību, ka laikā no 1993.gada līdz 1997.gadam 1.jūlijam jautājumus par diploma formu regulēja Latvijas Republikas Ministru padomes 1993.gada 11.marta lēmums Nr.127 “Par Latvijas Republikas augstskolas diplomu un zinātnisko grādu diplomu paraugiem”. Minētais lēmums neparedzēja tāda dokumenta esamību kā diploma pielikums. Ja tolaik netika paredzēts diploma pielikums, tad arī nebūtu jāveido diploma pielikuma dublikāts.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas