E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 4216
Lasīšanai: 2 minūtes
3
1
3
1

Bankas konta bloķēšana - pēc tiesu izpildītāja rīkojuma

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. aprīlī, 2014
Imants Zariņš

Sveiki! Man tāds jautājums, ir parādsaistības un nezinu, cik tālu ir nonākusi lieta, vai bez manas ziņas var nobloķēt kontus, kur ienāk ienākumi? Vai pirms tā cilvēkam jābūt pabrīdinātam?

A
atbild:
17. aprīlī, 2014
Zaida Kalniņa
LV portāls
Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padome
Elīna Avota, direktores pienākumu izpildītāja

Diemžēl parādniekam atļauju par kontu bloķēšanu bankā tiesu izpildītājs, ja būs saņēmis izpildu rakstu par parādu piedziņas uzsākšanu piekrišanu, neprasīs. 

Zvērināts tiesu izpildītājs saskaņā ar Civilprocesa likuma 599.panta trešo daļu ir tiesīgs sagatavot rīkojumu kredītiestādei (bankai) par naudas līdzekļu apķīlāšanu. Tā rezultātā parādniekam norēķinu kontā tiks saglabāti naudas līdzekļi minimālās mēneša darba algas apmērā, bet uzturlīdzekļu piedziņas lietās nepilngadīgu bērnu uzturam vai Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijas labā – nauda 50 procentu apmērā no minimālās mēneša darba algas.  

Praksē parasti, kā norāda LZTI padomes vecākā juriste Elīna Avota, līdz ar tiesas nolēmuma par parādu piedziņas uzsākšanu saņemšanu zvērināts tiesu izpildītājs rakstveidā paziņo parādniekam par piedziņas uzsākšanu, aicinot parādu saistības līdz konkrētam laikam nokārtot. Paralēli tam, balstoties uz Civilprocesa likuma 555.panta septīto daļu, kas nosaka, ka zvērināts tiesu izpildītājs jebkurā izpildes procesa stadijā var apķīlāt parādnieka mantu, tajā skaitā noguldījumus kredītiestādē, notiek rīkojuma nodošana bankai.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas