E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 4215
Lasīšanai: 4 minūtes

Pacienta datu aizsardzību nosaka likumi

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. aprīlī, 2014
Ināra Bondareva

Man ir meita 1.grupas invalīde ar garīgās attīstības traucējumiem. Uzdevu jautājumu Kuldīgas VDEĀK, lai viņi paskaidro savu lēmumu, kāpēc viņi savā lēmumā nav ievērojuši MK noteikumu Nr.942 punktu 2.2.3. Atbildē viņi uzrakstīja, ka visi dati par manu meitu ir aizsargājami sakarā ar fizisko personu aizsardzības regulējošiem normatīviem aktiem. Vai viņiem ir tiesības atteikt man atbildi, jo nekādus datus es nepieprasīju, tikai paskaidrojumu lēmumam. Vai mātei nav tiesību zināt par sava bērna veselības stāvokli? Kā man saņemt no viņiem atbildi? Latvijas Republikas likumi taču ir saistoši visām republikas iestādēm un pilsoņiem.

A
atbild:
22. aprīlī, 2014
Lidija Dārziņa
LV portāls

Jūs jautājumā norādāt uz Ministru kabineta 2012.gada 18.decembra noteikumiem Nr.942 “Kārtība, kādā piešķir un finansē asistenta pakalpojumu pašvaldībā”. 

To 2.punkts nosaka: Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisija sniedz atzinumu par asistenta pakalpojuma nepieciešamību personai, ja tai asistents nepieciešams tādu darbību veikšanai ārpus mājokļa, kuras tā funkcionēšanas ierobežojumu dēļ nevar veikt patstāvīgi, un kura atbilst šādiem kritērijiem:

2.1. noteikta I invaliditātes grupa redzes traucējumu dēļ;

2.2. noteikta I vai II invaliditātes grupa un ir kāds no šādiem funkcionēšanas ierobežojumiem:

2.2.1. ir slimības vai anatomiskie defekti, uz kuru pamata ir izsniegts atzinums par medicīnisko indikāciju noteikšanu speciāli pielāgota vieglā automobiļa iegādei un pabalsta saņemšanai transporta izdevumu kompensēšanai invalīdiem, kuriem ir apgrūtināta pārvietošanās;

2.2.2. ir abu augšējo ekstremitāšu anatomiski defekti: amputācijas stumbri plaukstu pamata līmenī vai augstāk;

2.2.3. ir garīgās veselības traucējumi. 

Pacientu tiesību likums prasa pacienta datu aizsardzību. Un šajā likumā ir norāde uz Fizisko personu datu aizsardzības likumā noteikto. 

Pacientam ir tiesības iepazīties ar saviem medicīniskajiem dokumentiem. Ar ziņām, kas par pacientu iekļautas medicīniskajos ierakstos un tiek glabātas ārstniecības iestādē, viņš var iepazīties, apmeklējot ārstējošo ārstu ārstniecības iestādē. Ārstējošā ārsta pienākums ir sniegt pacientam saprotamā veidā medicīniskajos ierakstos iekļauto informāciju par pacienta diagnozi, izmeklēšanas un ārstēšanas plānu, par citām ārstēšanas metodēm un slimības prognozi, kā arī izskaidrot medicīniskajos dokumentos izdarīto ierakstu satura nozīmi. 

Nepilngadīga pacienta likumiskajam pārstāvim ir tiesības saņemt informāciju par šā pacienta veselības stāvokli, izņemot Pacientu tiesību likuma 13.pantā noteikto. Nepilngadīga pacienta likumiskajam pārstāvim informāciju nesniedz, ja šādas informācijas izpaušana var kaitēt attiecīgā pacienta interesēm. Ārsts pieņemto lēmumu ieraksta pacienta medicīniskajos dokumentos un informē par to bāriņtiesu. 

Ministru kabineta 2011.gada 26.aprīļa noteikumi Nr.315 „Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisijas nolikums” paredz, ka šīs komisijas amatpersonu izdotos administratīvos aktus un faktisko rīcību privātpersona var apstrīdēt un pārsūdzēt Invaliditātes likuma 9.pantā noteiktajā kārtībā. Tas nosaka: Valsts komisijas amatpersonu izdotos administratīvos aktus vai faktisko rīcību var apstrīdēt Valsts komisijas vadītājam. Valsts komisijas vadītāja lēmumu var pārsūdzēt tiesā.

Sociālā dienesta lēmumu asistenta pakalpojuma pieprasītājs var apstrīdēt attiecīgās pašvaldības domē mēneša laikā no lēmuma spēkā stāšanās dienas. Pašvaldības domes lēmumu var pārsūdzēt administratīvajā tiesā mēneša laikā no pašvaldības domes lēmuma spēkā stāšanās dienas.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 57 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas