E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 4206
Lasīšanai: 2 minūtes

Ja darba devējs neizmaksā algu

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. aprīlī, 2014
elvijs dambis

Ko man iesākt, ja darba devējs nemaksā algu un var uzpirkt inspekcijas?

A
atbild:
17. aprīlī, 2014
Zaida Kalniņa
LV portāls

No jautājuma nav saprotams, vai Jums vispār ir noslēgts darba līgums. Ja tāda nav, pierādīt darba attiecības, piemēram, sniedzot prasību tiesā saskaņā ar Darba likuma 30.pantu, būs grūti, taču ne neiespējami. Jūsu pienākums būs izmantot jebkurus pierādījumus, kas attiecas uz darba tiesisko attiecību pastāvēšanu un šo attiecību saturu.

Darba likuma 30.pants nosaka, ka individuāli strīdi starp darbinieku un darba devēju, ieskaitot strīdus par nolīgtās darba samaksas neizmaksu, ja tie nav izšķirti uzņēmumā, skatāmi un izšķirami tiesā.

Prasījumi, kas izriet no darba tiesiskajām attiecībām, tai skaitā arī prasījumi par neizmaksāto summu piedziņu saskaņā ar Darba likuma 31.pantu, noilgst divu gadu laikā no prasījuma rašanās brīža. Saskaņā ar Civilprocesa likuma 43.panta pirmās daļas pirmo punktu prasītāji prasībās par darba samaksas piedziņu un citiem darbinieku prasījumiem, kas izriet no darba tiesiskajām attiecībām vai ir ar tām saistīti, ir atbrīvoti no tiesas izdevumu samaksas.

Tas nozīmē – ja darba devējs atsakās samaksāt nolīgto samaksu, Jūs varat vērsties sava rajona tiesā bez samaksas par tiesāšanās izdevumiem.

Vēl var ieteikt Jums zvanīt uz lūgt konsultāciju Valsts darba inspekcijai, tālrunis 67186522 vai 67186523. Jums pastāv iespēja nosūtīt informāciju, ziņojot par nereģistrēto nodarbinātību, ja darba līgums nav noslēgts. Aizpildīt veidlapu var šeit.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas