E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 4198
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Darba ņēmējs no autoratlīdzības sociālās iemaksas var neveikt

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. aprīlī, 2014
Gerda Bērziņa

Labdien. Es esmu darba ņēmēja. Papildus tam ienākumus gūstu arī, saņemot autoratlīdzības. Esmu izvēlējusies sociālo nodokli no autoratlīdzības nemaksāt. Šā gada 2.jūnijā man sāksies dekrēts, pēc dekrēta - bērna kopšanas atvaļinājums. Par cik esmu darba ņēmēja, tad BKA laikā saņemšu bērna kopšanas pabalstu. Jautājums ir sekojošs - vai man ir tiesības vienlaikus ar BKP saņemt arī autoratlīdzību? Ja jā, vai ir kāda summa, ko autoratlīdzība nedrīkst pārsniegt? Jau iepriekš pateicos.

A
atbild:
22. aprīlī, 2014
Lidija Dārziņa
LV portāls

Jūs esat darba ņēmēja, tātad sociāli apdrošināta persona, un tādā gadījumā Jums ir tiesības uz vecāku pabalstu. Vecāku pabalsts un bērna kopšanas pabalsts nav viens un tas pats un nosacījumi par tiesībām uz šiem pabalstiem ir atšķirīgi. Tāpēc ieteicams par savu situāciju uzzināt Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā. 

Ja Jūs jautājat par bērna kopšanas pabalstu, tad tagad likums paredz, ka bērna kopšanas pabalstu – 171 eiro mēnesī - piešķir arī nodarbinātām personām (strādājošiem). Savukārt vecāku pabalstu piešķir 70 procentu apmērā no pabalsta pieprasītāja vidējās apdrošināšanas iemaksu algas, bet ne mazāk kā 171 eiro mēnesī. Taču, ja vecāks, kam piešķirts vecāku pabalsts, atsāk strādāt līdz bērna 1 gada vecumam, tad vecāku pabalstu pārtrauc izmaksāt un tā vietā piešķir bērna kopšanas pabalstu. 

Autoratlīdzības saņēmējs ir pašnodarbināta persona likuma „Par valsts sociālo apdrošināšanu” izpratnē. Autoratlīdzībām – ienākumiem, kas tiek izmaksāti, noslēdzot autoratlīdzību līgumu, ir noteikta īpaša valsts sociālo apdrošināšanas obligāto iemaksu veikšanas kārtība. Tām fiziskajām personām, kuru ienākums no autoratlīdzības mēnesī ir vismaz 320 eiro un kuras vienlaikus nav darba attiecībās nedz ar autoratlīdzības izmaksātāju, nedz ar kādu citu darba devēju, jāreģistrējas Valsts ieņēmumu dienestā pašnodarbinātās personas statusā un reizi ceturksnī jāveic obligātās iemaksas valsts budžetā 31,06% apmērā no brīvi izraudzītas saņemtā ienākuma daļas, bet ne mazāk kā no 320 eiro.

Tātad - autoratlīdzības saņēmējam ir tiesības no autoratlīdzības ienākuma obligātās sociālās iemaksas neveikt, ja autoratlīdzības saņēmējs vienlaikus ir arī darba ņēmējs pie autoratlīdzības izmaksātāja vai pie kāda cita darba devēja.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas