E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 4194
Lasīšanai: 4 minūtes

Vecāku pabalsta aprēķināšana

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. aprīlī, 2014
Linda

Labdien! Manam pirmajam bērnam ir 1 gads un 6 mēneši. Darbā atgriezos, kad bērnam palika 1 gada un 5 mēneši. Otrs bērns gaidāms pēc 4 mēnešiem, t.i., 2014.gada septembrī. Kā tiks aprēķināts bērna kopšanas pabalsts šajā situācijā?

A
atbild:
23. aprīlī, 2014
Lidija Dārziņa
LV portāls

Maternitātes pabalstu piešķir 80% apmērā no pabalsta pieprasītāja vidējās apdrošināšanas iemaksu algas par 12 kalendāro mēnešu periodu, kas beidzas divus mēnešus pirms tā mēneša, kurā sākas darbnespējas lapa sakarā ar grūtniecību. Ja šajā 12 kalendāra mēnešu periodā, no kura jāaprēķina vidējā apdrošināšanas iemaksu alga, maternitātes pabalsta pieprasītājai ir bijis bērna kopšanas atvaļinājums, šīs dienas vidējās apdrošināšanas iemaksu algas aprēķina noteiktajā 12 mēnešu periodā neieskaita.

Tiesības uz vecāku pabalstu rodas no dienas, ar kuru ir piešķirts bērna kopšanas atvaļinājums. Darba ņēmējam vidējo iemaksu algu aprēķina par 12 kalendāra mēnešu periodu, kas beidzas divus mēnešus pirms tā mēneša, kurā piešķirts pabalsts. Arī nosakot vidējo apdrošināšanas iemaksu algu vecāku pabalsta apmēram, 12 mēnešu periodā neieskaita bērna kopšanas atvaļinājuma dienas.

Ministru kabineta 1998.gada 28.jūlija noteikumu Nr.270 „Vidējās apdrošināšanas iemaksu algas aprēķināšanas kārtība un valsts sociālās apdrošināšanas pabalstu piešķiršanas, aprēķināšanas un izmaksas kārtība” 16.3punkts paredz - ja, kopjot bērnu vecumā līdz 2 gadiem, piedzimst nākamais bērns, vecāku pabalstu par nākamā bērna kopšanu līdz viena gada vecumam piešķir lielākajā apmērā, kāds bija aprēķināts par iepriekšējā bērna kopšanu vai kādu no jauna varētu aprēķināt. Šīs tiesību normas nosacījums tiks piemērots, ja gaidāmais mazulis piedzims, kamēr pirmais bērniņš vēl nebūs sasniedzis 2 gadu vecumu. Tātad - ja no jauna aprēķinātais vecāku pabalsts par jaundzimušo bērnu ir mazāks nekā par iepriekšējo bērnu, tad vecāku pabalstu piešķir tādā pašā apmērā kā par pirmā bērna kopšanu līdz viena gada vecumam. Respektīvi, lielākajā apmērā. 

Par savu konkrēto situāciju ieteicams uzzināt Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā, konsultāciju varat saņemt jebkurā VSAA nodaļā. Jo ir arī svarīgi, ka no šā gada 1.oktobra mainās vecāku pabalsta nosacījumi.

Ja vecāku pabalsts būs piešķirts līdz 2014.gada 30.septembrim un pabalsta izmaksas periods par bērna kopšanu līdz 1 gadam turpināsies arī pēc 2014.gada 1.oktobra  - no bērna 1 gada vecuma tiks piešķirts naudas pabalsts 100 eiro mēnesī līdz bērna 1,5 gada vecuma sasniegšanai. Tāpat no 1 gada līdz 1,5 gadam tiks piešķirs arī bērna kopšanas pabalsts 171 eiro mēnesī. 

Savukārt, ja datums, no kura tiks piešķirts vecāku pabalsts, būs, sākot no 2014.gada 1.oktobra – vienlaikus ar vecāku pabalstu tiek piešķirts arī bērna kopšanas pabalsts (171 eiro mēnesī līdz bērna 1,5 gada vecumam). 

Vecāku pabalstu būs tiesības izvēlēties saņemt līdz bērna 1 gada vecumam 60% apmērā no vidējās apdrošināšanas iemaksu algas vai līdz bērna 1,5 gada vecumam – 43,75% apmērā no vidējās apdrošināšanas iemaksu algas. Šādā apmērā pabalsts tiks noteikts, ja tā saņēmējs atradīsies bērna kopšanas atvaļinājumā. Ja vecāku pabalsta saņēmējs strādās – pabalstu izmaksās 30% apmērā no piešķirtā pabalsta apmēra.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas