E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 4189
Lasīšanai: 2 minūtes

Uz ko vērst piedziņu, norāda piedzinējs

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. aprīlī, 2014
Renārs Jerumanis

Labdien. Man ir vērsta piedziņa uz nekustamo īpašumu un tai pat laikā par to pašu parādu uz darba algu. Vai parādnieks var noteikt, uz ko vērst piedziņu? Esmu dzirdējis, ka, ja parādnieks norāda, uz ko vērst piedziņu, tiesu izpildītājam tas jāņem vērā, vai tas tā ir?

A
atbild:
16. aprīlī, 2014
Zaida Kalniņa
LV portāls

Šāda privilēģija – izvēlēties, uz ko vērst piedziņu - parādniekam nevienā likumā nav noteikta. Gluži pretēji – tiesības izvēlēties, uz ko vērst piedziņu, atbilstoši Civilprocesa likuma normām ir kreditoram.

 Tādējādi zvērināts tiesu izpildītājs drīkst darboties tikai saskaņā ar kreditora jeb piedzinēja norādītajiem piemērojamiem piespiedu izpildes līdzekļiem. Ja piedzinējs pieteikumā ir lūdzis tiesu izpildītājam vērst piedziņu uz naudas līdzekļiem un noguldījumiem kredītiestādēs, kā arī uz nekustamo īpašumu, tiesu izpildītāja pienākums ir izpildīt piedzinēja norādījumu.

Vienlaikus zvērinātam tiesu izpildītājam kā kvalificētam juristam savā amata darbībā paralēli rakstītām tiesību normām jāpiemēro vispārīgie tiesību principi, tai skaitā samērības princips, kas liek zvērinātam tiesu izpildītājam izvērtēt savas rīcības pamatotību, saprātīgumu un samērību.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 86 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas