E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 4177
Lasīšanai: 3 minūtes

Darbiniekam ir tiesības uz ikgadējo atvaļinājumu

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. aprīlī, 2014
inga.ka

Labdien. Vēlētos uzzināt, kur paliek neizmantotais atvaļinājums, kad jau ir nostrādāts gads, bet atvaļinājumā neļauj iet, jo neesot, kas mūsu vietā strādās?

A
atbild:
11. aprīlī, 2014
Zaida Kalniņa
LV portāls
Valsts darba inspekcija
Zaiga Strode, Darba tiesību nodaļas vadošā juriskonsulte

Tiesības uz ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu kā vienas no cilvēka pamattiesībām ir nostiprinātas LR Satversmes 107.pantā. Tas nozīmē, ka šo tiesību īstenošana ir saistāma ar darba devēja pienākumu ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu nodrošināt. Darbiniekiem būtu ļoti svarīgi apzināties, ka savas tiesības zināt un aizstāvēt ir viņu pašu pienākums un interese. Kā, piemēram, noslēgt rakstveida darba līgumu, kā arī prasīt darba devējam ikgadējā apmaksātā atvaļinājuma piešķiršanu. Organizēt darbinieku aizvietošanu to atvaļinājuma laikā ir darba devēja pienākums.

 Laikus nepiešķirts un neizmantots atvaļinājums zūd, turklāt darba devējs nav tiesīgs kompensēt darbiniekiem atvaļinājumu naudā.

Kā norāda VDI Darba tiesību nodaļas Konsultatīvā centra vadītāja Zaiga Strode, Darba likuma 149.pants nosaka, ka darbiniekam ir tiesības uz 4 nedēļu ilgu kalendāro atvaļinājumu, neskaitot svētku dienas. Izņēmuma gadījumos, piemēram, ja ikgadējā apmaksātā atvaļinājuma piešķiršana darbiniekam pilnā apmērā kārtējā gadā var nelabvēlīgi ietekmēt parasto darba gaitu uzņēmumā, darba devējam un darbiniekam rakstiski vienojoties, pieļaujams pārcelt atvaļinājuma daļu uz nākamo gadu. Šādā gadījumā atvaļinājuma daļa kārtējā gadā nedrīkst būt īsāka par divām nepārtrauktām kalendāra nedēļām. 

Ikgadējais apmaksātais atvaļinājums atbilstoši Darba likuma 150.panta pirmajai daļai piešķirams katru gadu noteiktā laikā saskaņā ar darbinieka un darba devēja vienošanos vai atvaļinājuma grafiku, ko sastāda darba devējs pēc konsultēšanās ar darbiniekiem vai to pārstāvjiem. 

Piešķirot atvaļinājumu, darba devējam jāievēro Darba likuma 73.pantā noteiktais pienākums izmaksāt darbiniekam vidējo izpeļņu par laiku, kad darbinieks atrodas atvaļinājumā. Atlīdzināt ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu naudā nav pieļaujams, izņemot gadījumus, kad darba tiesiskās attiecības tiek izbeigtas un darbinieks ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu nav izmantojis. 

Līdz ar to nav pieļaujama situācija, kurā darbiniekam ir liegtas tiesības izmantot ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu. 

Ja darba devējs neievēro Darba likuma prasības un likumā noteiktajā kārtībā nepiešķir atvaļinājumu, Jūs varat vērsties ar iesniegumu Valsts darba inspekcijā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas