E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 4173
Lasīšanai: 4 minūtes

Atbalsts veselības aprūpei trūcīgām personām

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. aprīlī, 2014
Baiba Gailīte

Labdien! Mans tēvs saņem pensiju 58 Ls un mamma arī tikpat. Viņiem ir trūcīgā statuss. Vai tā ir taisnība, ka viņi var saņemt zāles ar 100% atlaidi? Un vai vispār ir kādi atvieglojumi veselības aprūpē trūcīgām personām –pensionāriem?

A
atbild:
22. aprīlī, 2014
Lidija Dārziņa
LV portāls

Valsts ir paredzējusi atbalstu veselības aprūpei  trūcīgiem iedzīvotājiem. Nacionālā veselības dienesta informācijā par atbalstu trūcīgajiem pacientiem izklāstīts: no valsts budžeta pilnībā tiek kompensētas pacienta iemaksas un izdevumi par kompensējamiem medikamentiem trūcīgām personām, kuru ienākumi uz katru personas ģimenes locekli nepārsniedz 128,06 eiro (iepriekš - 90 latu) mēnesī. 

Trūcīgajām personām, kuras par tādām ir atzītas Ministru kabineta 2010.gada 30.marta noteikumu Nr.299 "Noteikumi par ģimenes vai atsevišķi dzīvojošas personas atzīšanu par trūcīgu" noteiktajā kārtībā un ir saņēmušas izziņu par atbilstību trūcīgas ģimenes (personas) statusam no pašvaldības sociālā dienesta:

  • nav jāmaksā pacientu iemaksas pie ģimenes ārsta vai ārsta speciālista;
  • nav jāmaksā pacientu iemaksas par ārstēšanos slimnīcā;
  • nav jāmaksā līdzmaksājums par vienā stacionēšanās reizē veiktu ķirurģisku operāciju;
  • tiks pilnībā apmaksāti kompensējamie medikamenti (ja persona izvēlēsies lētākos kompensējamos medikamentus līdzvērtīgu zāļu grupā);
  • nav jāmaksā līdzmaksājums 0,71 eiro apmērā par katru 100% kompensējamo zāļu un medicīnisko ierīču recepti.

Kompensējamie medikamenti pienākas pacientiem, kuri slimo ar noteiktām smagām vai hroniskām saslimšanām.

Lai persona varētu saņemt iepriekšminētos atvieglojumus, ir jāsaņem pašvaldībā, kuras teritorijā ģimene (persona) deklarējusi savu dzīvesvietu, sociālā dienesta izsniegta izziņa, kas apliecina personas ienākumu līmeni un tiesības saņemt veselības aprūpes pakalpojumus ar atvieglojumiem.

Dodoties pie ģimenes ārsta vai pie ārsta speciālista, uz aptieku pēc zālēm vai ārstējoties slimnīcā, ir jāuzrāda pašvaldības izsniegtā izziņa

Arī pašvaldības var piešķirt veselības pabalstu. Ja tāds ir paredzēts, šo pabalstu veidu, apmēru, izmaksas kārtību un personas, kuras ir tiesīgas saņemt šo pabalstu, reglamentē pašvaldības saistošajos noteikumos. Ir pašvaldības, kas maksā pabalstus veselības aprūpei, kas ietver arī izdevumus par medikamentiem. 

Piemēram, Rīgas domes saistošie noteikumi Nr.202 “Par ģimenes vai atsevišķi dzīvojošas personas atzīšanu par trūcīgu vai maznodrošinātu un sociālajiem pabalstiem Rīgas pilsētas pašvaldībā” paredz pabalstu veselības aprūpei. Sociālais dienests piešķir veselības aprūpes pabalstus:

1. personai, kura saņem vecuma vai invaliditātes pensiju vai valsts sociālā nodrošinājuma pabalstu, – pabalstu pacienta iemaksu segšanai, kopsummā nepārsniedzot 71,14 eiro kalendārajā gadā. Šo pabalstu nepiešķir personai, kura normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā ir atbrīvota no pacienta iemaksas;

2. pabalstu zāļu un medicīnisko līdzekļu, kas iekļauti kompensējamo zāļu sarakstā, iegādes izdevumu daļas samaksai;

3. pensionāriem un invalīdiem ar slimību izraisītu vidēju un smagu inkontinenci, kuriem nav tiesību šos līdzekļus saņemt kā kompensētos medicīniskos līdzekļus, – pabalstu inkontinences līdzekļu iegādei, kopsummā nepārsniedzot 341,49 eiro kalendārajā gadā. 

Vai Jūsu pašvaldība paredz šāda veida palīdzību, kādos gadījumos un kādā apmērā, tas Jums jānoskaidro savas pašvaldības sociālajā dienestā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 89 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas