E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 4172
Lasīšanai: 3 minūtes

Parādnieka pienākums ir sadarboties ar tiesu izpildītāju

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. aprīlī, 2014
Renars Jerumanis

Labdien, pret mani ir vērsta parādu piedziņa, bet nevis caur darbavietu, bet bloķēts konts, un tiesu izpildītāji noņem visu, atstājot tikai minimālo algu, kaut arī 30 procenti no manas algas ir aptuveni 170 eiro, bet man noņem visu, kas ir virs minimālās algas, un vēl ir divi apgādājamie, kurus audzinu viens pats, jo sieva pameta mūs. Sakiet, lūdzu, ko man darīt un vai tas, ko dara tiesas izpildītājs, ir likumīgi? Cik man zināms, piedziņu uz darba samaksu vērš caur darbavietu.

A
atbild:
11. aprīlī, 2014
Zaida Kalniņa
LV portāls

Ja tiesu izpildītāja rīcībā ir nonākusi lieta par parāda piedziņu no konkrētas personas, tad tiesu izpildītājs rīkojas likuma ietvaros un tā, kā to ir lūdzis kreditors. Parāda piedziņu kreditors ir tiesīgs vērst pret noguldījumu bankā, darba algu, kustamo mantu, nekustamo īpašumu. Pēc apraksta vērtējot, nav pamata apšaubīt, ka tiesu izpildītājs ir rīkojies nelikumīgi vai ārpus savas kompetences.

Tiesu izpildītāja rīcībā ir informācija par Jūsu parādsaistībām, un viņa uzdevums ir parādu no Jums piedzīt. Taču neviens cits bez Jums nevar tiesu izpildītāju informēt, ka Jūsu apgādībā ir nepilngadīgi bērni. Tas nozīmē, ka Jums ar rakstisku iesniegumu un VID izziņu par apgādībā esošām personām jāvēršas pie tiesu izpildītāja, lai ņemtu vērā, ka Jūsu apgādībā ir nepilngadīgi bērni. Saņemot šo iesniegumu, tiesu izpildītājs dos rīkojumu kredītiestādei par attiecīgu naudas līdzekļu saglabāšanu Jūsu kontā.

Tāpat Jūsu interesēs būtu atbilstoši likumam ar tiesu izpildītāju uzturēt kontaktus un darīt zināmu Jūsu darbavietu, ja tāda ir legāli noformēta. Bez tam Jums būtu jāatceras, ka, neraugoties uz to, ka patlaban likums liek sargāt no piedziņas parādnieka ienākumus, saglabājot noteiktas naudas summas, parādsaistības Jūsu vietā neviens cits nemaksās. Tādējādi pašam parādniekam ir jāizlemj, vai parādsaistības atlikt uz nezināmu laiku vai tomēr vienoties ar tiesu izpildītāju par noteiktas naudas summas novirzīšanu parādu dzēšanai. Pretējā gadījumā, ja no parādnieka nav iespējama piedziņa naudā, kreditors ir tiesīgs lūgt tiesu izpildītāju uzsākt piedziņu pret parādnieka kustamo mantu, nekustamo īpašumu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas