E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 4171
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Par nekustamā īpašuma nodokli

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. aprīlī, 2014
Daiga Veinberga

Ar ko izskaidrojams straujais nodokļa maksājuma pieaugums (2013.gadā), un kāpēc noņemts statuss "ar ierobežojumu" īpašumam Mārupes nov., kad.nr. 8076-006-0082? Paldies!

A
atbild:
16. aprīlī, 2014
Lidija Dārziņa
LV portāls

Nekustamā īpašuma nodokli ietekmē kadastrālās vērtības, ko nosaka Valsts zemes dienests.  Kadastrālo vērtību aprēķina Valsts zemes dienests automatizēti ikvienam īpašumam, pamatojoties uz Kadastra informācijas sistēmā fiksētajām ziņām, kas reģistrētas pēc īpašnieka ierosinājuma, tai skaitā kadastrālās uzmērīšanas datiem vai informācijas, ko sniegušas pašvaldības. Aprēķināšanā tiek izmantota zemes vai būves platības vienības bāzes vērtība (nosacītā standartcena) konkrētā atrašanās vietā ikkatram īpašuma veidam pēc tā izmantošanas mērķa. Šai vērtībai tiek piemērota virkne vērtību samazinošo koeficientu, kā rezultātā tiek iegūta kadastrālā vērtība. 

Par to, kas ietekmē kadastrālo vērtību un citiem ar to saistītajiem jautājumiem, varat uzzināt Valsts zemes dienesta skaidrojošajā informācijā mājaslapā

Nodoklis ir maksājams saskaņā ar likumu „Par nekustamā īpašuma nodokli” un pašvaldību saistošajiem noteikumiem. Saistošie noteikumi atrodami Mārupes novada mājaslapā.

 Likuma pārejas noteikumi nosaka, ka pašvaldībai ir tiesības 2013.gadā piemērot nodokļa apmēra pieauguma ierobežojumu zemei vai saglabāt nodokļa apmēru zemei iepriekšējā gada līmenī, kā arī noteikt šā pieauguma ierobežojuma apmēru un piemērošanas nosacījumus. Tās ir likumā noteiktās tiesības, bet ne obligāts pienākums. 

Likums nosaka, ka nekustamā īpašuma nodoklis maksājams reizi ceturksnī — ne vēlāk kā 31.martā, 15.maijā, 15.augustā un 15.novembrī — vienas ceturtdaļas apmērā no nodokļa gada summas, vai arī  nomaksāt reizi gadā avansa veidā.  Šogad līdz 31.martam jau bija jāveic  vismaz pirmais maksājums par 2014.gadam aprēķināto nodokli. 

Likums arī nosaka: noteiktajā laikā nenomaksāto nodokli, soda naudu vai nokavējuma naudu saskaņā ar pašvaldības lēmumu piedzen bezstrīda kārtībā atbilstoši likumam “Par nodokļiem un nodevām” un Administratīvā procesa likumā noteiktajai administratīvā akta piespiedu izpildes kārtībai. Pašvaldība, pieņemot saistošos noteikumus, ir tiesīga noteikt nodokļa maksāšanas paziņojumu piespiedu izpildes termiņu, kas nepārsniedz septiņus gadus no nodokļa samaksas termiņa iestāšanās brīža.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas