E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 4166
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Ģimene
1
1

Pienākums uzturēt vecākus gulstas uz visiem bērniem

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. aprīlī, 2014
Eriks Strazdins

Labdien. Esam 3 brāļi. Māte ir kopjama un uzturas pansionātā Strenču novadā. Līgums par mātes uzturēšanos pansionātā ir slēgts ar mani. Mani brāļi atsakās maksāt savu daļu par mātes uzturēšanos. Vai es tiesas ceļā varu pieprasīt no brāļiem finansiālu palīdzību mātei? Ja jā, tad kur man jāgriežas un kādi dokumenti vajadzīgi?

A
atbild:
11. aprīlī, 2014
Juris Bārtulis
ģimenes tiesībās praktizējošs jurists

Šādā situācijā pamats vērsties tiesā ar prasību noteikti ir.

To varētu darīt pansionāts, pamatojoties uz Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma 8.panta pirmo daļu, kurā noteikts - klienta vai viņa apgādnieka pienākums ir samaksāt par saņemtajiem sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas pakalpojumiem, ja šajā likumā nav noteikts citādi. Prasību varētu pamatot arī ar Civillikuma 188.panta pirmo daļu, saskaņā ar kuru pienākums uzturēt vecākus un vajadzības gadījumā arī vecvecākus gulstas uz visiem bērniem samērā ar viņu spējām uzturēt vecākus vai vecvecākus un mantas stāvokli.

 Vai arī prasību tiesā var celt pati māte, pamatojoties uz jau minēto CL 188.p. pirmo daļu, un prasīto uzturlīdzekļu apmēru pamatojot ar konkrētiem, pierādāmiem, no līgumattiecībām ar pansionātu izrietošiem izdevumiem. Mātes veselības stāvokļa dēļ, visticamāk, būtu vajadzīgs pilnvarotais pārstāvis. Ja viņai ir ierobežota rīcībspēja, tad prasību var celt aizgādnis. Tādējādi māti tiesā  pārstāvētu pilnvarota persona. 

Vēršoties ar prasību, tiesā būtu jāiesniedz radniecības pakāpi, invaliditāti, sociālā pakalpojuma izmaksas apstiprinoši dokumenti, kā arī dēla ar sociālās aprūpes iestādi noslēgtais līgums. Tiesa, ņemot vērā to, ka viens brālis maksā, var noteikt, kādā apmērā uzturlīdzekļi piedzenami no abiem pārējiem brāļiem.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 42 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas