E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 4145
Lasīšanai: 4 minūtes

Var izlikt ar tiesas lēmumu

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. aprīlī, 2014
Eva Ose

Labdien! Īrēju dzīvokli, kura līgums beidzas 10.aprīlī, ar dzīvokļa saimnieci vienojāmies, ka līgumu pagarināšu, bet šodien saņemu e-pastu, ka man 10.aprīlī jāizvācas, jo tomēr nepagarināšot līgumu. Kad saku, ka man nav, kur iet dzīvot, un lai dod man laiku vismaz 1 mēnesi, man tiek paziņots, ka tad man jāmaksā dubultā un avansā. Vai tā vispār drīkst? Kā man rīkoties? Visus maksājumus esmu veikusi laikā.

A
atbild:
09. aprīlī, 2014
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Likuma „Par dzīvojamo telpu īri”6.pants „Dzīvojamās telpas īres līguma termiņi”:

„Dzīvojamās telpas īres līgumu var noslēgt, pusēm vienojoties, uz noteiktu laiku vai arī nenorādot termiņu.

Ja dzīvojamās telpas īres līgums noslēgts uz noteiktu laiku, līguma termiņam izbeidzoties, īrnieka pienākums ir atbrīvot dzīvojamo telpu, izņemot gadījumu, kad līgumā ietverta saistība, kas paredz īrnieka tiesības prasīt līguma pagarināšanu. Gadījumā, kad līgumā ietverta saistība, kas paredz īrnieka tiesības prasīt līguma pagarināšanu, izīrētājam ir tiesības atteikt īres līguma pagarināšanu, ja:

1) īrnieks nepilda pienākumus, kas noteikti īres līgumā;

2) dzīvojamā telpa nepieciešama īpašnieka vai viņa ģimenes locekļu personiskai lietošanai;

3) dzīvojamā māja ir nojaucama vai arī dzīvojamā mājā (dzīvojamā telpā) jāveic kapitālais remonts saskaņā ar šā likuma 28.3 panta pirmo daļu un 28.4 panta pirmo un otro daļu.

Izīrētāja atteikumu pagarināt dzīvojamās telpas īres līgumu īrnieks var pārsūdzēt tiesā.”

Kā LV portālam skaidro Latvijas Nekustamā īpašuma apsaimniekotāju asociācijas vadītājs Vitolds Peipiņš, likuma kontekstā svarīgi ir trīs apstākļi:

1) vai dzīvokļa īres līgumā ir kaut kas minēts par īres līguma termiņa iespējamo pagarinājumu;

2) vai vienošanās par iespējamo īres līguma pagarināšanu ir mutiska vai rakstveidā (piemēram, e-pastā). Ja tas bijis tikai sarunas veidā, tad diemžēl nevar kalpot par pierādījumu un norunu patiešām var mainīt;

3) vai īres līgumā ir precīzi noteikts, ka pēc līguma termiņa beigām tieši konkrētajā dienā dzīvojamā telpa ir jāatbrīvo.

 Ja par dzīvojamās telpas atbrīvošanas termiņu līgumā konkrēti nav noteikts, to var arī nedarīt. Likuma 28.pantā „Dzīvojamās telpas īres līguma izbeigšana pēc izīrētāja iniciatīvas” ir noteikts: ja īrnieks pēc izīrētāja prasības neatbrīvo dzīvojamo telpu, viņu kopā ar ģimenes locekļiem var izlikt tiesas ceļā.

Tātad dzīvokļa īpašniece no dzīvokļa Jūs var izlikt ar tiesas lēmumu. Viņa nedrīkst nedz patvaļīgi izlikt jūsu mantas, nedz nomainīt atslēgas, kā dzīvokļu īpašnieki dažkārt mēdz darīt, jo tas nav likumīgi. Tiesā varat sniegt pretprasību par īres līguma pagarināšanu. Taču šajā gadījumā viss ir tiesas ziņā, un vismaz tiesvedības laikā varēsiet atrast citu īres dzīvokli.

Pamatojumu, kādēļ pēc līguma beigām tiek paaugstināta īres maksa un kādi ir nosacījumi, no dzīvokļa īpašnieces Jums vajadzētu iegūt rakstveidā. Arī strīdus par īres maksu izskata tiesa.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 48 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas