E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 4122
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Kā pareizi – Brown vai Brauna?

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. aprīlī, 2014
Kristine B.

Jautājums par uzvārda maiņu - man vīra uzvārds ir Brown, ja es pieņemu viņa uzvārdu, kā tas tiks ierakstīts pasē - Brauna vai Brown. Kā tas notiek, ja precas ar ārzemnieku, vai arī tajā gadījumā pasē tiek latviskots uzvārds, bet, ja pēc tam pārceļas uz ārzemēm, atkal ir jāmaina pase, lai korekti tai valstij?

A
atbild:
23. aprīlī, 2014
Edīte Brikmane
LV portāls

Citvalodu personvārdu rakstību un lietošanu latviešu valodā nosaka Ministru kabineta 2004.gada 2.marta noteikumi Nr.114 „Noteikumi par personvārdu rakstību un lietošanu latviešu valodā, kā arī to identifikāciju”. 

Pēc laulību noslēgšanas, ja mainīsiet savu uzvārdu uz vīra uzvārdu, mēneša laikā būs jāmaina personu apliecinošie dokumenti – pase un personas apliecība, kurā jaunais uzvārds tiks atveidots atbilstoši izrunai latviešu valodā, iekļaujot to gramatiskajā sistēmā un ievērojot latviešu valodas pareizrakstību. Saskaņā ar MK noteikumu 4.4.nodaļas „Personvārdu atveide no angļu valodas” 92.3.punktā norādīto, personvārda Brown rakstība latviešu valodā būs Brauns, Brauna.

 Valsts valodas likuma 19.panta otrā daļa paredz, ka personas pasē papildus personas vārdam un uzvārdam, kas atveidots atbilstoši spēkā esošajām latviešu valodas normām, norādāma šīs personas dzimtas uzvārda vēsturiskā forma vai citas valodas personvārda oriģinālforma latīņalfabētiskajā transliterācijā, ja persona vai nepilngadīgas personas vecāki to vēlas un var to apliecināt dokumentāri. Tāpēc, iesniedzot vai uzrādot nepieciešamos dokumentus jaunas pases saņemšanai, Jūs varat norādīt amatpersonai, ka vēlaties, lai pasē tiktu norādīta arī personvārda oriģinālforma. 

Saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem Nr.134 „Personu apliecinošu dokumentu noteikumi” šāda veida informācija tiek norādīta pases 3.lappusē  (skat. paraugu 2.pielikumā). 

Pārceļoties dzīvot uz ārzemēm, pase nav jāmaina, ja vien nepieņemsiet citas valsts pilsonību. 

Papildu informācijai LV portāla skaidrojumā „Kā ir likumīgi pareizi - Anna Wordsworth vai Anna Vērdsvērta?

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas