E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 4096
Lasīšanai: 4 minūtes

Bezdarbnieka pabalsts, ja dodas uz citu ES dalībvalsti

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. aprīlī, 2014
Klinta Barovska

Labdien. 2 gadus strādāju Nīderlandē, visi nodokļi ir maksāti, esmu nolēmusi atgriezties Latvijā, lai mācītos. Vai man pienākas bezdarbnieka pabalsts no Nīderlandes?

A
atbild:
09. aprīlī, 2014
Lidija Dārziņa
LV portāls

Bezdarbnieka pabalsts jāpieprasa tajā Eiropas Savienības dalībvalstī, kurā cilvēks pēdējo reizi bija nodarbināts, tātad Nīderlandē. 

Valstīs ir atšķirīgs normatīvais regulējums bezdarbnieka pabalsta piešķiršanai, tā apmērs un arī bezdarbnieka pabalsta saņēmēja pienākumi. Informāciju par bezdarbnieka pabalsta galvenajiem nosacījumiem dažādās valstīs, arī Nīderlandē, varat izlasīt materiālos par sociālajām tiesībām Eiropas Komisijas interneta vietnē (vācu, angļu, franču valodā). Par nosacījumiem savā konkrētajā gadījumā jāinteresējas Nīderlandes iestādē, kas pabalstu piešķir. 

Arī Latvijas Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras mājaslapā varat iepazīties ar informāciju par bezdarbnieka pabalstu ES un EEZ valstīs. 

Ja pēc bezdarbnieka pabalsta piešķiršanas Jūs būsiet izlēmusi atgriezties Latvijā un meklēt darbu šeit, Jums saskaņā ar Regulas Nr.883/2004 64.pantu ir tiesības pieprasīt Nīderlandes piešķirtā bezdarbnieka pabalsta eksportu. 

Saskaņā ar Regulas Nr.883/2004 64.pantu bezdarbniekam, kurš saņem ES valsts bezdarbnieka pabalstu, ir tiesības doties darba meklējumos uz citu ES dalībvalsti, tai skaitā Latviju, saglabājot tiesības uz piešķirto bezdarbnieka pabalstu (tas ir bezdarbnieka pabalsta eksports). Tiesības uz bezdarbnieka pabalstu personai, kura meklē darbu Latvijā, saglabājas trīs mēnešus no dienas, kad bezdarbnieks pārstājis būt Nīderlandes  nodarbinātības dienestu rīcībā. Bezdarbnieka pabalsta eksporta periods var tikt pagarināts līdz sešiem mēnešiem.

 Ja pēc bezdarbnieka pabalsta piešķiršanas Jūs nolemsiet darba meklējumos doties uz Latviju, lai paturētu tiesības uz Nīderlandes piešķirto bezdarbnieka pabalstu, Jums jāgriežas Nīderlandes kompetentajā iestādē un jāpieprasa U2 dokuments „Tiesību uz bezdarbnieka pabalstu saglabāšana”.

 Pabalsta eksporta gadījumā turpina izmaksāt Nīderlande, pēc tam, kad būs saņemta informācija no attiecīgās dalībvalsts (Latvijas) kompetentās iestādes par bezdarbnieka reģistrēšanos šīs valsts nodarbinātības dienestā un visu ar darba meklēšanu saistīto pienākumu pildīšanu.

 Regulas Nr.883/2004 64.pants (Bezdarbnieki, kas dodas uz citu dalībvalsti) nosaka: pilnīgs bezdarbnieks, kas atbilst kompetentās dalībvalsts tiesību aktu nosacījumiem, lai būtu tiesīgs saņemt pabalstus, un kas dodas uz citu dalībvalsti, lai meklētu tur darbu, patur savas tiesības uz bezdarbnieka naudas pabalstiem, ievērojot šādus nosacījumus un šādus ierobežojumus:

a) nepieciešams, lai attiecīgā persona pirms aizbraukšanas būtu reģistrējusies kompetentās dalībvalsts nodarbinātības dienestā kā darba meklētājs un vismaz četras nedēļas kopš palikšanas bez darba būtu bijusi to rīcībā. Kompetentie dienesti vai iestādes tomēr var atļaut viņam aizbraukt pirms šāda termiņa beigām;

b) nepieciešams, lai bezdarbnieks reģistrētos kā darba meklētājs tās dalībvalsts nodarbinātības dienestos, uz kuru viņš ir aizceļojis, būtu pakļauts tur organizētajai uzraudzības kārtībai un ievērotu nosacījumus, ko paredz minētās dalībvalsts tiesību akti. Šo nosacījumu uzskata par izpildītu attiecībā uz laika posmu pirms reģistrēšanās, ja attiecīgā persona ir reģistrējusies septiņu dienu laikā kopš dienas, kurā pārstājusi būt tās dalībvalsts nodarbinātības dienestu rīcībā, no kuras aizbraukusi. Izņēmuma gadījumos kompetentie dienesti vai iestādes šo termiņu var pagarināt.

 Ja ir jautājumi par bezdarba pabalsta eksportu, jāsazinās ar Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūru – e-pasts: vsaa@vsaa.lv

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas