E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 4074
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Satiksme
2
5
2
5

Jāskatās, vai ceļa zīme ir uzstādīta likumīgi

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
31. martā, 2014
Zigmārs Gailāns

Esmu saņēmis soda kvīti no EuroPark, par nemaksāšanu par auto stāvvietu. Problēma ir tajā, ka es šajā teritorijā neredzēju nevienu ceļa zīmi, kas liecinātu par to, ka tā ir maksas stāvvieta. Vēlāk man atsūtīja bildes, ka pie iebraukšanas kvartālā stāv ceļa zīme "Maksas auto stāvvietas zona". Gribēju atrast skaidrojumu šai zīmei, bet nekur neatrodu un izskatās, ka šāda zīme nemaz neeksistē. Europark arī nevarēja norādīt, kur varu atrast šīs zīmes skaidrojumu un atbildēja, ka tā ir zona un ceļa zīmes varot tikt pielāgotas. Vai Europark ir tiesīgs man izrakstīt sodu par auto novietošanu teritorijā, kas apzīmēta ar zīmi, kas nepastāv Ceļu satiksmes noteikumos. Vai tiešām ir likumīgi izveidot un uzstādīt pielāgojamas zīmes, par kurām netiek mācīts auto vadītāju kursos un kurām nav atrodams to darbības skaidrojums? Un kā var rasties situācija, kad šādā veidā tiek izvietotas zīmes uz auto ceļiem?

A
atbild:
04. aprīlī, 2014
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Jā, Ceļu satiksmes noteikumu (CSN) 298.28. punktā ir minēta tikai viena šāda ceļa zīme - 533.zīme "Maksas stāvvieta". Zīmes darbība ir spēkā no tās uzstādīšanas vietas līdz tuvākajam krustojumam aiz zīmes, bet, ja krustojuma nav, – līdz 533.A, 519., 326., 327., 328. vai 329.zīmei. Uz zīmes var būt norādīts stāvēšanas maksimālais ilgums, par kuru tūlīt var samaksāt. Zīmes apakšdaļā var tikt norādīts virziens, kādā jābrauc uz stāvvietu, kas atrodas ceļa tiešā tuvumā.

CSN 271.punktā arī norādīts, ka ceļa zīmēm jāatbilst valsts standarta LVS 77 prasībām. Tā kā minētais standarts bez maksas nav pieejams, skaidrojumu par ceļa zīmju uzstādīšanu varat atrast Ceļa zīmju un apzīmējumu rokasgrāmatā, kur Jūsu aprakstīto maksas stāvvietas ceļa zīmi „maksas stāvvietas zona” neatradu.

Ir vēl viena iespēja noskaidrot, vai ceļa zīme ir likumīga: lai to uzstādītu pilsētā ielas malā, ir jāiegūst pirmkārt Rīgas domes Satiksmes departamenta rezolūcija un a/s „Latvijas valsts ceļi” Satiksmes organizācijas pārvaldes akcepts iesniegtajam projektam. (Par to sīkāk var uzzināt rakstā LV portālā „Ceļazīme privātā teritorijā - kad vieni savas tiesības apzinās, bet citi tās neņem vērā”.) Tātad – ja ceļa zīmei otrajā pusē nav marķējuma, tā nav likumīga un par tās neievērošanu sodīt nedrīkst.

Vēl var ielūkoties jurista Edgara Džeriņa padomos tīmeklī.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas