E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 4038
Lasīšanai: 6 minūtes
1
1

Maksas apmēru un tās iekasēšanas kārtību nosaka pašvaldība

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
26. martā, 2014
Māris Kūlis

Labdien! Viens mazs jautājums. Stāsts šāds. Reiz nesamaksāju par RS stāvvietu, saņēmu sodu jeb "pēcapmaksu", bet vēlāk lapiņu pazaudēju. Atcerējos, gribu samaksāt, zvanu uz RS prasīt, kā lai to izdaru. Man atbild, ka jāraksta iesniegums utt. Tas, protams, klapata, bet ok. Bet tad prasu - ko darīt, ja man kāds soda lapiņu vienkārši joka pēc nospēris. Viņi atbild: neko. Nekādu atkārtotu ziņu nedosim un pēc idejas pie jums vienu dienu ieradīsies parādu piedzinēji un jau ar rēķinu par parādu piedzīšanu. Vai tad tas vispār varētu būt likumīgi? Proti, tā ir kaut kāda lapiņa, kas uz ielas man neesot klāt pielikta pie mašīnas. Tikpat labi varētu blakus mašīnai uz nagliņas uzspraust. To var noraut, stiprāks vējš aizpūst u.tml. Es jau pats kā persona neko nesaņemu. Man liekas jocīgi, ka man "dokuments" tiek atstāts uz ielas. Man grūti iedomāties, ka, piemēram, tu varētu rēķinu par jurista pakalpojumiem kādam ar skoču pielīmēt pie poģika durvīm un tam būtu kāds spēks.

A
atbild:
03. aprīlī, 2014
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Tad var līdzīgi teikt arī par soda kvītīm, administratīvā pārkāpuma soda kvītīm, ko uz transportlīdzekļa vējstikla atstāj policija par auto novietošanu neatļautā vietā. Iespējams, Jūsuprāt, ir loģiski, ka policists pie auto dirnētu stundām vai dienām ilgi, lai sagaidītu tā īpašnieku vai personu, kura to vadījusi. Ja „lapiņa” pazaudēta, nemaksāt var un patiešām sagaidīt parādu piedzinēju un nokļūt parādnieku reģistrā - ja šāda tikšanās šķiet tīkamāka par stāvvietu apsaimniekotāja apmeklējumu.

Informācijai normatīvo aktu regulējums

Rīgas domes saistošie noteikumi Nr.206 „Rīgas pilsētas pašvaldības maksas autostāvvietu apsaimniekošanas un lietošanas saistošie noteikumi”:

„V. Pēcapmaksas iekasēšanas un kontroles kārtība

26. Konstatējot, ka maksas autostāvvietas lietotājam ir pienākums veikt maksas autostāvvietas lietošanas pēcapmaksu, maksas autostāvvietu pilnvarotā apsaimniekotāja atbildīgais darbinieks:

26.1. veic fotouzņēmumus, kuros jābūt labi saskatāmam transportlīdzekļa priekšējam panelim un transportlīdzekļa numuram;

26.2. sagatavo paziņojumu par to, ka maksas autostāvvietas lietotājam ir jāveic maksas autostāvvietas lietošanas pēcapmaksa šajos saistošajos noteikumos noteiktajā kārtībā un apmērā (turpmāk – paziņojums). Paziņojumā tiek norādīta transportlīdzekļa marka, transportlīdzekļa valsts reģistrācijas numurs, datums, laiks, kad fiksēts fakts par maksas autostāvvietas lietošanas neapmaksāšanu, atbildīgā darbinieka vārds, uzvārds, pēcapmaksas apmērs un maksas autostāvvietu pilnvarotā apsaimniekotāja norēķinu konts pēcapmaksas veikšanai u.c. informācija. Vienu paziņojuma eksemplāru piestiprina pie transportlīdzekļa priekšējā vējstikla vadītāja pusē vai uz motocikla, tricikla vai kvadricikla degvielas tvertnes tā, lai tas nepazustu vai netiktu sabojāts meteoroloģisko apstākļu dēļ un transportlīdzekļa vadītājam būtu viegli pamanāms. Otru paziņojuma eksemplāru glabā maksas autostāvvietu pilnvarotais apsaimniekotājs.

27. Maksas autostāvvietas lietotājs maksas autostāvvietas lietošanas pēcapmaksu iemaksā paziņojumā norādītajā maksas autostāvvietu pilnvarotā apsaimniekotāja norēķinu kontā 30 dienu laikā no paziņojuma sastādīšanas dienas.

28. Ja maksas autostāvvietas lietotājs nav veicis maksas autostāvvietas lietošanas pēcapmaksu šo saistošo noteikumu 27.punktā noteiktajā termiņā, maksas autostāvvietu pilnvarotajam apsaimniekotājam ir tiesības veikt pēcapmaksas atgūšanu normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā un nodot informāciju par parādnieka datiem un parādu ievietošanai normatīvajos aktos noteiktā kārtībā reģistrētā parādnieku un kredītvēstures datubāzē kreditoru tiesību aizsardzības mērķiem.

29. 30 dienu laikā no paziņojuma sastādīšanas dienas maksas autostāvvietas lietotājs var iesniegt pretenziju maksas autostāvvietas pilnvarotajam apsaimniekotājam par paziņojuma atcelšanu. Pretenzijā par paziņojuma atcelšanu maksas autostāvvietas lietotājs norāda šādu informāciju:

29.1. transportlīdzekļa marku un valsts reģistrācijas numuru;

29.2. maksas autostāvvietas lietotāja datus;

29.3. paziņojuma sastādīšanas vietu, datumu un laiku, maksas autostāvvietas adresi;

29.4. paziņojuma numuru;

29.5. pamatotu iemeslu paziņojuma atcelšanai.

30. Maksas autostāvvietu pilnvarotais apsaimniekotājs izskata pretenziju par paziņojuma atcelšanu 15 dienu laikā un pieņem vienu no šādiem lēmumiem:

30.1. atzīt pretenziju par paziņojuma atcelšanu par pamatotu un atcelt paziņojumu;

30.2. atzīt pretenziju par paziņojuma atcelšanu par nepamatotu un atstāt paziņojumu spēkā.”

Likuma „Par autoceļiem” 6.pants: „41) Pašvaldība ar saistošajiem noteikumiem var paredzēt, ka par transportlīdzekļa novietošanu uz pašvaldības autoceļa vai ielas stāvēšanai drīkst iekasēt maksu. Šajos noteikumos norādāms attiecīgais autoceļš vai iela (to posms), vai konkrēta teritorija, kurā ietilpst autoceļi vai ielas (to komplekss), noteikts laiks, kurā stāvēšanai novietotā transportlīdzekļa atrašanās uz pašvaldības autoceļa vai ielas ir par maksu (piemēram, noteikts diennakts, nedēļas laiks), maksas apmērs un tās iekasēšanas kārtība.”

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 45 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas