E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 4030
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Cik prasīt alimentus no bērna tēva?

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
26. martā, 2014
Arina Kulackovska

Labdien. Bērnam ir 3,5 gadi, ar bērna tēvu dzīvojam kopā, bet laulība netika reģistrēta. Tagad šķiramies. Cik tēvs reāli pelna, es nezinu. Bērnam naudu nedod. Uz ko es varu pretendēt? Es lasīju likumu, tur teikts, ka visas izmaksas vecākiem jādala uz pusēm. Mēģināju to iestāstīt tēvam. Viņš neklausa. Pati maksāju gan par aukli, gan dzīvokļa īres maksu (to grūti pierādīt, jo gan aukle ir pazīstams cilvēks, un samaksa notiek ne oficiāli, gan ar dzīvokli ir līdzīga situācija). Bet pēc nomaksām dzīvot gandrīz vairs nav par ko. Uz ko es varu pretendēt? Kā es varu pierādīt tēvam, ka viņam arī jāuztur bērnu, man nav naudas advokātiem. Paldies!

A
atbild:
23. aprīlī, 2014
Edīte Brikmane
LV portāls

Civillikuma 179.pants noteic abu vecāku pienākumu samērā ar viņu spējām uzturēt bērnu līdz laikam, kad bērns pats var sevi apgādāt. Pienākums gādāt par bērna uzturēšanu neizbeidzas, ja bērns ir šķirts no ģimenes vai nedzīvo kopā ar vienu no vecākiem vai abiem vecākiem. Civillikuma 179.panta piektā daļa noteic, ka katram vecākam neatkarīgi no viņa spējām uzturēt bērnu un mantas stāvokļa, ir jānodrošina minimālo uzturlīdzekļu apmēru, kādu ir noteicis Ministru kabinets.

Minimālo uzturlīdzekļu apmēru nosaka 2013.gada 15.janvāra Ministru kabineta noteikumi Nr.37 „Noteikumi par minimālo uzturlīdzekļu apmēru bērnam”, ņemot vērā valstī noteikto minimālo mēnešalgu un bērna vecumu. Sākot ar 2014.gadu, minimālā mēneša darba alga normālā darba laika ietvaros (8 stundas dienā un 40 stundas nedēļā) ir 320 eiro.

Līdz ar to saskaņā ar MK noteikumu 2.punktu minimālie uzturlīdzekļi, ko katram vecākam ir pienākums nodrošināt ik mēnesi katram bērnam no viņa piedzimšanas līdz 7 gadu vecuma sasniegšanai, ir 25% no Ministru kabineta noteiktās minimālās mēneša darba algas, un tie ir 80 eiro.

Savukārt katram bērnam no 7 gadu vecuma sasniegšanas līdz 18 gadu vecuma sasniegšanai jānodrošina uzturlīdzekļi vismaz 30% apmērā no valstī noteiktās minimālās mēneša algas. Uz šo brīdi tie ir  96 eiro.

Tātad, ja Jums ar bērna tēvu neizdodas vienoties par bērna uzturnaudu, tad, sniedzot prasību tiesā par uzturlīdzekļu piedziņu no bērna tēva, minimālā summa, uz kuru Jūs varat pretendēt, ir iepriekšminētie 80 eiro mēnesī, neatkarīgi no tā, kādi ir bērna tēva ienākumi.

Gadījumā ja no atbildētāja – bērna tēva – tiek lūgts piedzīt uzturlīdzekļus valstī noteiktajā minimālajā apmērā, prasībā par uzturlīdzekļu piedziņu nav nepieciešams norādīt uzturlīdzekļu apmēra pamatojumu un nav jāpievieno pierādījumi, kas tos apstiprina. 

Ja vēlaties piedzīt uzturlīdzekļus virs valstī noteiktā minimālā apmēra, tad prasībā ir jānorāda apstākļi, ar kuriem pamatojat savu prasījumu. Vairāk informācijas par to, kā pamatot nepieciešamo uzturlīdzekļu apmēru, lasiet e-konsultācijā par līdzīgu jautājumu „Par uzturlīdzekļu apmēra pamatojumu”.

Uzskats, ka visas ar bērna uzturu saistītās izmaksas vecākiem ir jādala uz pusēm, ir maldīgs. Katram vecākam jāuztur bērns atbilstoši savām finansiālām iespējām. Tāpēc tiesa, nosakot uzturlīdzekļu apmēru, vērtē gan pieprasītā uzturlīdzekļu apmēra pamatojumu, gan tā samērīgumu ar abu vecāku mantas stāvokli.

Vairāk informācijas par to, kā noformēt maza apmēra prasību par uzturlīdzekļu piedziņu, varat atrast LV portāla skaidrojumā „Kā noformēt maza apmēra prasību par uzturlīdzekļu piedziņu”, kā arī citos tālāk norādītajos skaidrojumos par uzturlīdzekļu piedziņu.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas