E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 4021
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Dzīvojamai mājai pienākas funkcionēšanai nepieciešamais zemesgabals

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
25. martā, 2014
Dita Soma

Sveicināti! Man pieder dzīvojamā māja, bet zemes īpašnieks ir cita persona. Šī zeme, uz kuras atrodas mana māja, bija valsts īpašums, likumīgi apejot manas pirmpirkuma tiesības, zeme ar Saeimas lēmumu tika maiņas procesā atdota citam īpašniekam. Vienoties ar šo zemes īpašnieku par zemes izpirkšanu par saprātīgu cenu nav iespējams. Sakiet, lūdzu, vai man kā ēku īpašniekam pienākas zeme ap māju ēkas uzturēšanai? Kāds normatīvais akts to regulē? Paldies.

A
atbild:
15. aprīlī, 2014
Vineta Vilcāne
speciāli LV portālam

Likums „Par valsts un pašvaldību dzīvojamo māju privatizāciju” nosaka, ka privatizējamai dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamais zemesgabals ir zeme, uz kuras uzcelta dzīvojamā māja, tās uzturēšanai, apsaimniekošanai un funkcionēšanai nepieciešamie infrastruktūras, labiekārtojuma un komunikāciju elementi, kas uzrādīti šā zemesgabala detālplānojumā.

Tiesību akti paredz, ka ir noslēdzams līgums par piesaistītā zemesgabala lietošanu (Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likuma 17.7 pants). Piesaistītais zemesgabals ir zeme, uz kuras atrodas citas personas īpašumā esoša ēka, kas nodota ekspluatācijā un saskaņā ar kadastrālās uzmērīšanas lietu ir dzīvojamā māja, un kura ir ēkas īpašnieka lietošanā.

Privatizējamā vai nomā uz 99 gadiem nododamā dzīvojamās mājas funkcionēšanai nepieciešamā zemesgabala platību un robežas nosaka likumā „Par valsts un pašvaldību zemes īpašuma tiesībām un to nostiprināšanu zemesgrāmatās” noteiktajā kārtībā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 67 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas