E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 4016
Lasīšanai: 4 minūtes
2
2

Soda samazināšanai nav pamata

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
25. martā, 2014
Maris Anonims

Sveiki, mans paziņa tika notiesāts 2011.gadā pēc 176.panta 3.daļas uz 8 gadiem, bet pēc KL izmaiņām 2013.gada 1.aprīlī netika mainīts pants no 176.3 uz 176.2daļu. Kā tā var būt, ja recidīva vairs nav un līdz ar to 3.daļai arī vairs nav, panta daļa pēc būtības būtu jāmaina, jo tā spēlē ļoti lielu lomu tālākajā gaitā, jo trešā daļa ir sevišķi smags pants, bet otrā daļa ir smags pants vienkārši, un ir lielākas privilēģijas uz pirms termiņa atbrīvošanu, kā arī apžēlošanas lūguma rakstīšanu. Lūk, es vēlos uzzināt, vai ir iespējams kaut kur viņam uzrakstīt, lai tiktu mainīta kvalifikācija un panta daļa? Vai arī vēl būs izmaiņas šajā 2014.gadā, kas arī viņu skars un mīkstinās soda izciešanas termiņu? Ceru uz jūsu atsauksmēm un atvainojos par drukas kļūdām.

A
atbild:
25. martā, 2014
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Jaunas izmaiņas Krimināllikumā, lai mīkstinātu soda sankcijas par 176.pantā paredzētiem noziedzīgajiem nodarījumiem, nav, paredzētas.

Līdz 2013.gada 1.aprīlim Krimināllikuma 176.panta trešā daļa noteica kriminālatbildību par sekojošu noziedzīgu nodarījumu: 

(3) Par laupīšanu, ja tā izdarīta lielā apmērā vai ja to izdarījusi persona, kas jau agrāk izdarījusi laupīšanu vai izspiešanu vai nodarbojusies ar bandītismu, vai izdarījusi gaisa vai ūdens transportlīdzekļa sagrābšanu, vai ja to izdarījusi organizēta grupa, kā arī par narkotisko, psihotropo, stipri iedarbīgo, indīgo vai radioaktīvo vielu, sprāgstvielu, šaujamieroču vai munīcijas laupīšanu –soda ar brīvības atņemšanu uz laiku no astoņiem līdz piecpadsmit gadiem, konfiscējot mantu, un ar policijas kontroli uz laiku līdz trim gadiem.  

Krimināllikuma grozījumi, kuri stājās spēkā 2013.gada 1.aprīlī, mainīja arī Krimināllikuma 176.pantu. Krimināllikuma grozījumu pārejas noteikumu 8.punkts nosaka: "Brīvības atņemšanas sodus līdz Krimināllikuma attiecīgajā pantā paredzētajam maksimālajam sodam samazina personām, kuras līdz šā likuma spēkā stāšanās dienai ir notiesātas un izcieš brīvības atņemšanas sodu, ja tiesas piespriestais brīvības atņemšanas sods ir lielāks par maksimālo sodu, kas paredzēts Krimināllikuma pantā par attiecīgo noziedzīgo nodarījumu pēc šā likuma spēkā stāšanās dienas."   

Kā LV portālam skaidroja zv. advokāts Jānis Rozenbergs, Krimināllikuma 176.panta trešās daļas redakcija, kas bija spēkā līdz 2013.gada 1.aprīlim, paredzēja vairākas kvalificējošās pazīmes (liels apmērs; persona, kas agrāk izdarījusi (..); organizēta grupa; narkotisko vielu, šaujamieroču (..) laupīšana).   

Atkarībā no šo kvalificējošo pazīmju rakstura sods saskaņā ar jauno Krimināllikuma redakciju, kas stājās spēkā 1.aprīlī, tika vērtēts gan saistībā ar 176.panta pirmo daļu (gadījumā ja kvalificējošā pazīme bija atkārtotība, jo šāda pazīme Krimināllikumā pēc 2013.gada 1.aprīļa vairs netiek paredzēta), gan saistībā ar trešo daļu (ja kvalificējošā pazīme bija liels apmērs, organizēta grupa, nolaupītas narkotiskās vielas vai ieroči). 

Ja pēc Krimināllikuma grozījumu stāšanās spēkā personas darbības bija kvalificējamas pēc Krimināllikuma 176.panta trešās daļas, kur maksimālais brīvības atņemšanas soda termiņš ir paredzēts līdz divpadsmit gadiem, tad šie Krimināllikuma grozījumi nevarēja būt par pamatu tādas personas atbrīvošanai, kurai bija piespriests brīvības atņemšanas sods uz astoņiem gadiem, jo šis termiņš nepārsniedz maksimālo sodu, kas paredzēts Krimināllikuma pantā par attiecīgo noziedzīgo nodarījumu pēc likuma grozījumu spēkā stāšanās dienas. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 50 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas