E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 3999
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Ģimene
1
1

Vai alimentus var maksāt bērna kontā?

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
21. martā, 2014
ilze

Labdien. Mana bērna tēvs man nemaksā uzturlīdzekļus jau vairākus gadus, bet pagājušā gada pavasarī atvēra kontu mūsu meitai uz viņas vārda - viņai ir 9 gadi, un skaita katru mēnesi 70 eiro. Iesniedzu tiesā prasību par minimālu uzturlīdzekļu piedziņu, bet viņš uzskata, ka viņš jau maksā alimentus, skaitot alimentus uz meitas kontu, ko viņa tērē pēc sava uzskata. Tiesa vēl nav notikusi. Vai viņam nav jāskaita uz manu kontu tā nauda?

A
atbild:
15. aprīlī, 2014
Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācija
Baiba Valentinoviča, Juridiskās nodaļas vadītāja

Atbilstoši Civillikuma 177.pantā noteiktajam bērns līdz pilngadības sasniegšanai ir vecāku aizgādībā. Aizgādība ir vecāku tiesības un pienākums rūpēties par bērnu un viņa mantu un pārstāvēt bērnu viņa personiskajās un mantiskajās attiecībās. Rūpes par bērnu nozīmē viņa aprūpi, uzraudzību un tiesības noteikt viņa dzīvesvietu. Bērna aprūpe nozīmē viņa uzturēšanu, tas ir, ēdiena, apģērba, mājokļa un veselības aprūpes nodrošināšanu, bērna kopšanu un viņa izglītošanu un audzināšanu - garīgās un fiziskās attīstības nodrošināšana, pēc iespējas ievērojot viņa individualitāti, spējas un intereses un sagatavojot bērnu sabiedriski derīgam darbam.

Nepilngadīgo bērnu manta, izņemot 195.pantā minēto, atrodas vecāku pārvaldībā (Civillikuma 190.pants). Atbilstoši Civillikuma 195.pantam par bērnu brīvo mantu, kas izņemta no vecāku pārvaldības, ja bērni sasnieguši sešpadsmit gadu vecumu, jāatzīst:

1) viss, ko bērni ieguvuši ar savu personisko darbu vai ar vecāku piekrišanu patstāvīgi nodarbojoties kādā arodā, rūpniecībā vai tirdzniecībā u. tml.;

2) viss, ko vecāki no bērniem piederošās mantas nodod viņu brīvā pārvaldībā;

3) visa manta, kuru bērniem bez atlīdzības piešķīruši radinieki vai citas personas ar nosacījumu, lai bērni to pārvaldītu un lietotu patstāvīgi, izņemot mantu, kas piešķirta noteiktam mērķim.

Līdz ar to, ja bērns vēl nav sasniedzis sešpadsmit gadu vecumu, visa manta, tai skaitā naudas līdzekļi, kas bērnam piešķirti, atrodas vecāka, kura ikdienas aizgādībā atrodas bērns, pārvaldībā. Tādējādi bērna tēvam uzturlīdzekļi bērna uzturam būtu jānodod bērna mātei, ja bērns atrodas viņas ikdienas aizgādībā.

Saskaņā ar Ministru kabineta 2013.gada 15.janvāra noteikumu Nr.37 „Noteikumi par minimālo uzturlīdzekļu apmēru bērnam” 2.punktu katra vecāka pienākums ir katru mēnesi neatkarīgi no viņa spējām uzturēt bērnu un mantas stāvokļa nodrošināt katram savam bērnam minimālos uzturlīdzekļus šādā apmērā:

1) katram bērnam no viņa piedzimšanas līdz 7 gadu vecuma sasniegšanai – 25% apmērā no Ministru kabineta noteiktās minimālās mēneša darba algas (2014.gadā EUR 80);

2) katram bērnam no 7 gadu vecuma sasniegšanas līdz 18 gadu vecuma sasniegšanai uzturlīdzekļu 30% apmērā no Ministru kabineta noteiktās minimālās mēneša darba algas (2014.gadā EUR 96).

Līdz ar to, ja par labu Jums tiks pasludināts tiesas nolēmums par uzturlīdzekļu piedziņu bērna uzturam no bērna tēva (ja tiesas nolēmumam daļā par uzturlīdzekļu piedziņu noteikta nekavējoša izpilde) vai stāsies spēkā tiesas nolēmums par uzturlīdzekļu piedziņu bērna uzturam par labu Jums no bērna tēva, bērna tēvam būs pienākums izpildīt tiesas nolēmumu, tai skaitā ik mēnesi pārskaitīt uzturlīdzekļus uz Jūsu (tiesas spriedumā noteikto) kredītiestādes/pasta norēķinu sistēmas kontu.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas