E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 3972
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Soda pamatotību var apstrīdēt pašvaldībā

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. martā, 2014
Māris Māris

Labdien! Laukos klaiņojošs vilku sugas suns bija ieklīdis manā sētā un uzbruka manam kucēnam, kurš ir ļoti maza auguma, to sakožot. Lai aizsargātu viņu, es izskrēju pagalmā un izšāvu uz klaiņojošo suni no reģistrētas gāzes pistoles. Suns aizbēga. Kucēnu nācās vest pie vetārsta, nu viņš ir vesels. Pašvaldības policija par šādu rīcību sodīja mani ar naudas sodu. Suns, kā izrādījās, bija aizklīdis vairāk kā 1km no mājām. Es nesaprotu, kāpēc mani un par ko sodīja? Vai tas ir pareizi?

A
atbild:
25. martā, 2014
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Ieroču un speciālo līdzekļu aprites likuma 30.pantā un 31.pantā ir īpaši noteikti gāzes pistoļu (revolveru) izmantošanas nosacījumi un to pielietošanas kārtība. 30.panta ceturtās daļas 4.punktā  cita starpā ir noteikts, ka gāzes pistoli (revolveri) drīkst pielietot, lai „padarītu nekaitīgu dzīvnieku, kas apdraud cilvēka dzīvību, veselību vai mantu”.  Likuma nākamajā daļā vēl ir piebilde, ka ieroci drīkst izmantot, lai izsauktu palīdzību, brīdinātu par ieroča pielietošanu vai aizbaidītu dzīvniekus.

No vienas puses, Jūsu rīcība, ja vadāmies no aprakstītās situācijas, it kā atbilst likumā noteiktajam. Taču var rasties jautājums – minētais suns neapdraudēja Jūsu (cilvēka), bet Jūsu kucēna veselību un dzīvību. Otrkārt, Jūs svešo dzīvnieku ar pistoli neaizbaidījāt, bet šāvāt uz to un, iespējams, tam bija kādas traumatiskas sekas. Ar iepriekš teikto vēlos uzsvērt, ka šaušana uz pāridarītāju faktiski vienmēr nes līdzi risku saņemt pārmetumus un pat sodu par to, ka ieroča īpašnieks ir pārsniedzis nepieciešamās pašaizsardzības robežas.

Pašvaldības policija ir pakļauta vietējai pašvaldībai, un, tā kā LV portālam nav informācijas, kur šis negadījums noticis, sīkāk neko paskaidrot nav iespējams.

Ja neesat mierā ar uzlikto sodu, pirmkārt, varat to ar savu iesniegumu un pamatojumu apstrīdēt pašvaldībā. Otrkārt, varat vērsties pēc padoma pie jurista un, ja ir pamats, apstrīdēt uzlikto sodu tiesā, un varbūt pat pieprasīt no nepieskatītā suņa īpašnieka kompensāciju par nodarītajiem zaudējumiem.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas