E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 3911
Lasīšanai: 3 minūtes
8
8

Invaliditātes pensija un atlīdzība par darbspēju zaudējumu

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. martā, 2014
Iveta Riere

Labdien! Lasot internetā visu informāciju par arodslimībām, pensijām un likumiem, rodas jautājums. Sakiet lūdzu, ja tiek saņemta invaliditātes pensija (3.grupa), vai tad ir vērts iet kārtot arodslimību, jo dotajā brīdī ārsts sūta? Vai tad izmaksā gan invaliditāti, gan arodslimību pabalstus vienlaicīgi? Vai tomēr ir ierobežojumi? Paldies.

A
atbild:
11. martā, 2014
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Aiva Zīrāka, Pabalstu metodiskās vadības daļas vadītāja

Likuma „Par valsts pensijām” 14.pants nosaka, ka personām, kuru invaliditātes cēlonis ir nelaimes gadījums darbā vai arodslimība, atlīdzību par darbspēju zaudējumu piešķir un izmaksā saskaņā ar likumu „Par obligāto sociālo apdrošināšanu pret nelaimes gadījumiem darbā vai arodslimībām”. Tas nozīmē, ka šādos gadījumos personai piešķir nevis invaliditātes pensiju, bet gan apdrošināšanas atlīdzību par darbspēju zaudējumu. 

Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisija (VDEĀVK), izvērtējot personas veselības stāvokli, nosaka atbilstošu invaliditātes grupu un personas darbspēju zaudējumu procentos.

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA) atbilstoši normatīvajos aktos noteiktajam nosaka personas tiesības uz valsts sociālās apdrošināšanas pakalpojumiem darbspēju zaudējuma gadījumā.

Ja iepriekš ir bijusi noteikta invaliditāte vispārējas saslimšanas gadījumā un vēlāk VDEĀVK izdod lēmumu, ka invaliditātes cēlonis ir arodsaslimšana, tad attiecīgi ar šī lēmuma dienu tiek pārtraukta invaliditātes pensija un piešķirta apdrošināšanas atlīdzība atbilstoši noteiktajai darbspēju zaudējuma pakāpei.

Ne vienmēr gadījumos, kad VDEĀVK personai ir noteikusi darbspēju zaudējuma pakāpi saistībā ar arodsaslimšanu, personai ir tiesības uz atlīdzību par darbspēju zaudējumu (piemēram, ja persona ir bijusi pakļauta darba negadījumu un arodslimību apdrošināšanai mazāk nekā trīs gadus). Tādos gadījumos personai tiek piešķirta invaliditātes pensija atbilstoši noteiktajai invaliditātes grupai.

Bez atlīdzības par darbspēju zaudējumu sakarā ar personai konstatēto arodslimību tai ir tiesības arī uz papildu izdevumu kompensāciju, kas radušies arodslimības ārstēšanās procesā. Šos izdevumus apmaksā VSAA, pamatojoties uz  izdevumu apliecinošajiem dokumentiem un medicīnisko dokumentāciju.

Labs saturs
8
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 59 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas