E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 3620
Lasīšanai: 4 minūtes

Par zemes nomas maksu vienojas līgumā, nevis to nosaka balsojot

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
25. janvārī, 2014
Apsaimnikotājs

Dzīvokļu īpašnieku kopība nolemj maksāt zemes nomas maksu zemes īpašniekam 3% no kadastrālās vērtības gadā, papildus kompensējot NĪN (ir rakstiski noformēts kopības lēmums), bet zemes īpašnieki nepiekrīt, bet dzīvokļa īpašnieki maksā tikai 3% no kad.vērtības, un attiecīgi apsaimniekotājs pārskaita zemes īpašniekam iekasēto zemes nomas maksu. Zemes īpašnieks noformēja pietiekumu tiesai par zemes nomas maksas piedziņu no apsaimniekotāja. Bet apsaimniekotājs ir tikai starpnieks. Kāpēc pēc esošās likumdošanas zemes nomas maksu var piedzīt (praksē ir tiesas lēmumi) no apsaimniekotāja (viņš nav zemes gabala tiešais nomnieks)? Gadījumā ja iedzīvotāji nesamaksās likumā paredzētos 6% no kad.vērtības, apsaimniekotājam jābankrotē. Paldies par konsultāciju.

A
atbild:
20. februārī, 2014
Lidija Dārziņa
LV portāls

Zemes nomas maksu no apsaimniekotāja var piedzīt. To apliecina arī tiesu praksē pieņemtie lēmumi. 

Likuma „Par valsts un pašvaldību dzīvojamo māju privatizāciju” 50.panta pirmās daļas trešais punkts nosaka, ka privatizētā objekta īpašniekam ir pienākums slēgt zemes nomas līgumu vai pilnvarot dzīvojamās mājas pārvaldītāju un apsaimniekotāju slēgt zemes nomas līgumu ar tā zemes gabala īpašnieku - fizisko vai juridisko personu -, uz kura atrodas privatizētais objekts. 

Likuma 54.panta pirmais un otrais punkts par zemesgabala īpašnieka pienākumiem un tiesībām nosaka zemes gabala īpašniekam pienākumu noslēgt zemes nomas līgumu ar privatizētā objekta īpašnieku un to, ka zemesgabala nomas maksu nosaka, pusēm rakstveidā vienojoties. Ja puses nevar vienoties, zemesgabala nomas maksa privatizētā dzīvokļa īpašniekam nosakāma 6 procenti gadā no zemes kadastrālās vērtības. Privatizētā dzīvokļa īpašnieks kompensē zemes īpašniekam nekustamā īpašuma nodokli par zemi.

 Savukārt, ja zemes nomas līgumi ar zemesgabala īpašnieku nav noslēgti, zemesgabala īpašniekam ir tiesības prasību tiesā par zemes nomas līguma noslēgšanu vērst pret personu, kurai nodotas attiecīgās dzīvojamās mājas pārvaldīšanas un apsaimniekošanas tiesības

Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likuma 6.panta „Dzīvojamās mājas pārvaldīšanas darbības” kā obligātu paredz arī līguma par piesaistītā zemesgabala lietošanu slēgšana ar zemesgabala īpašnieku. 

Arī Dzīvokļa īpašuma likums nosaka dzīvokļa īpašniekam pienākumu maksāt nomas maksu par zemes lietošanu, ja dzīvojamā māja atrodas uz citai personai piederošas zemes. 

Saeima 2011.gada 22.septembrī pieņēma grozījumus likumā “Par zemes reformu Latvijas Republikas pilsētās”, paredzot, ka zemes nomas maksu nosaka, pusēm rakstveidā vienojoties. Ja puses nevar vienoties, zemes nomas maksa nosakāma 6 procenti gadā no zemes kadastrālās vērtības. Papildus nomas maksai nomnieks kompensē iznomātājam nekustamā īpašuma nodokļa par zemi maksājumu. 

Kā redzams no likumu prasībām, viena puse – kā šajā gadījumā dzīvokļu īpašnieki, pat ja tā ir kopība – nevar vienpusēji izlemt nomas maksas apmēru, kuras maksimālo apmēru reglamentē likums, ja nav panākta vienošanās.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas