E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 3574
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1
1
1

Ugunsdrošības prasību ievērošanu koplietošanas telpās nodrošina pārvaldnieks

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
20. janvārī, 2014
irena suhareva

Labdien. Dzīvoju daudzdzīvokļu ēkā, lietuviete, 5stāvi. Vēlos zināt, kam vajag nodrošināt ar ugunsdzēsības aparātiem koplietošanas telpas? Uz kāda likuma pamata tas ir noteikts? Vai tas ir kādam obligāti? Ēka nav pārņemta.

A
atbild:
22. janvārī, 2014
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Tas ir dzīvojamās mājas pārvaldnieka pienākums. Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likuma 6.pantā „Dzīvojamās mājas pārvaldīšanas darbības” cita starpā noteikts, ka pārvaldīšanas darbībās ietilpst dzīvojamai mājai kā vides objektam izvirzīto prasību izpildes nodrošināšana.

Ugunsdrošības noteikumu sadaļā „2.3. Ēku, telpu un dzīvokļu īpašnieku, valdītāju, pārvaldnieku, kā arī īrnieku un nomnieku pienākumi” ir noteikts:

„18.1 Dzīvojamo ēku, to daļu un dzīvokļu īpašnieku, valdītāju, pārvaldnieku, kā arī īrnieku un nomnieku (konkrētajā gadījumā - tiešo lietotāju) pienākums ir ievērot ugunsdrošības prasības.
18.2 Daudzdzīvokļu dzīvojamās ēkas īpašnieks (valdītājs) ir atbildīgs par ugunsdrošību koplietošanas telpās.
18.3 Daudzdzīvokļu dzīvojamās ēkas pārvaldniekam (apsaimniekotājam) ir šādi pienākumi:
18.3 1. nodrošināt un kontrolēt ugunsdrošības prasību ievērošanu ēkas koplietošanas daļās;
18.3 2. nodrošināt ugunsdrošības inženiertehnisko sistēmu un aprīkojuma ekspluatāciju atbilstoši ražotāja tehnisko noteikumu un ugunsdrošību regulējošo normatīvo aktu prasībām;
18.3 3. izstrādāt ugunsdrošības instrukciju saskaņā ar šo noteikumu 10.punktu un izsniegt dzīvokļu īpašniekiem, valdītājiem, pārvaldniekiem, īrniekiem vai nomniekiem (konkrētajā gadījumā - tiešajiem lietotājiem).”

Taču katrā gadījumā mājas apsaimniekošana norisinās daudz racionālāk un pārskatāmāk, ja dzīvokļu īpašnieki (kas faktiski ir mājas īpašnieks) savu īpašumu ir pārņēmuši valdījumā, noslēguši konkrētu līgumu ar pārvaldnieku par mājas apsaimniekošanas darbībām un kontrolē to izpildi.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas