E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 3355
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1
1
1

Par iekšējo normatīvo aktu atcelšanu

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. decembrī, 2013
Aina Maizīte

Sveicināti! Vēlos uzzināt, vai valsts iestādes izdotu iekšējo normatīvo aktu (piemēram, noteikumus) var apstrīdēt augstākstāvošā iestādē?

A
atbild:
14. janvārī, 2014
Valsts kanceleja
Eva Upīte, direktora vietniece

Valsts pārvaldes iekārtas likums paredz, ka instrukcijas vai ieteikumu projektu saskaņo ar augstāku iestādi, savukārt, ja tādas nav - ar attiecīgo Ministru kabineta locekli. Līdz ar to šis likuma regulējums paredz lēmuma (dokumenta) pirmspārbaudi. Gadījumā ja pirmspārbaude nav veikta, nav bijusi nepieciešama vai nav bijusi kvalitatīva, augstākstāvošai iestādei ir tiesības veikt pēcpārbaudi.

Valsts pārvaldes iekārtas likums regulē, kā tiek veikta pārvaldes lēmuma pēcpārbaude.

Piemēram, ja iestāde atrodas pakļautībā, tad augstākai iestādei vai amatpersonai ir tiesības dot rīkojumu zemākai iestādei vai amatpersonai, kā arī atcelt zemākas iestādes vai amatpersonas lēmumu. Šādā gadījumā var dot uzdevumu atcelt vai arī pati augstāka amatpersona vai iestāde var atcelt arī tiesisku, bet, piemēram, neefektīvu lēmumu (dokumentu).

Savukārt, ja iestāde atrodas pārraudzībā, tad augstākai iestādei vai amatpersonai ir tiesības pārbaudīt zemākas iestādes vai amatpersonas lēmuma tiesiskumu un atcelt prettiesisku lēmumu, kā arī prettiesiskas bezdarbības gadījumā dot rīkojumu pieņemt lēmumu. Šādā gadījumā augstākstāvoša amatpersona vai iestāde var atcelt tikai prettiesisku lēmumu (dokumentu).

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas