E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 3291
Lasīšanai: 2 minūtes

Par darba samaksu svētku dienās, ja darbinieks saņem laika algu

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. decembrī, 2013
Solveiga Tetere

Papildus pamatdarbam strādāju privātskolā, kur pēc stundas tarifa likmes saņemu akorda algu. Vai man pienākas apmaksātas svētku dienas, piemēram, 18.novembris, Ziemassvētki?

A
atbild:
09. decembrī, 2013
Valsts darba inspekcija
Guntars Staune, Juridiskās nodaļas vadītājs

Ja Jums ir noteikta stundas tarifa likme, tad tā nav uzskatāma par akorda algu, bet gan par laika algu. Jo pēc stundas tarifa likmes saņemt akorda algu nevar. Tās ir atšķirīgas darba samaksas sistēmas. 

Jautājumā neesat ietvērusi precīzu norādi, vai kā darbinieks šajās svētku dienās darbu veicat vai neveicat, jo atkarībā no tā ir atšķirīgs tiesiskais regulējums. 

Vispirms par situāciju, kad darbinieks veic darbu svētku dienā.

Darba likuma 144.pants nosaka, ka darbinieki likumā noteiktajās svētku dienās netiek nodarbināti. Ja darba devējam nepieciešams nodrošināt nepārtrauktu darba gaitu, atļauts nodarbināt darbinieku svētku dienā, piešķirot viņam atpūtu citā nedēļas dienā vai izmaksājot atbilstošu atlīdzību.

Darba likuma 68.panta pirmā daļa noteic, ka darbinieks, kas veic virsstundu darbu vai darbu svētku dienā, saņem piemaksu ne mazāk kā 100% apmērā no viņam noteiktās stundas vai dienas algas likmes, bet, ja nolīgta akorda alga, – ne mazāk kā 100% apmērā no akorddarba izcenojuma par paveiktā darba daudzumu. 

Otra situācija, kad darbinieks neveic darbu svētku dienā, kas iekrīt darbiniekam noteiktajā darba dienā (18.novembris un Ziemassvētki 2013.gadā iekrīt darba dienās (kalendārajās)). 

Darba likuma 74.panta pirmās daļas 8.punkts noteic, ka darba devējam ir pienākums izmaksāt šā panta trešajā daļā noteikto atlīdzību, ja darbinieks neveic darbu attaisnojošu iemeslu dēļ, īpaši gadījumos, kad darbinieks neveic darbu svētku dienā, kas iekrīt darbiniekam noteiktajā darba dienā. Minētā panta trešā daļa noteic, ka, ja darbiniekam ir noteikta laika alga (piemēram, stundas tarifa likme), šā panta pirmajā daļā minētajos gadījumos viņam izmaksā noteikto darba samaksu. Ja darbiniekam ir noteikta akorda alga, viņam izmaksā vidējo izpeļņu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 3 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas