E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 2181
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Kultūra

Par privāta muzeja eksponātiem – ieročiem

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. aprīlī, 2013
Ziedīte Kalniņa

Labdien! Mani saista jautājums ar privāta muzeja izveidi, kur velētos publiskajai apskaitei nodot daudzo gadu laikā iegūto sadzīvisko vēsturisko priekšmetu, kas iegūts gan no paziņām, radiniekiem, gan nejauši arī saimniekojot atrasts zemes dzīlēs. Tomēr ir gadījies kāds īpašāks priekšmets - ierocim līdzīgs ppriekšmets... laika zobs jau darījis savu, bet pieļauju domu, ka nacionālie tiesību akti aizliedz man to tā nopucēt un izlikt kā eksponātu, tāpēc ar Jūsu starpniecību vēlos uzzināt kā pareizi - tiesiski man to izdarīt. Piemēram, atradu - kur griezties, kādi dokumenti un darbības nepieciešamas, lai šo īpašo priekšmetu paturētu savā \"mantojumā\". Paldies.

A
atbild:
09. maijā, 2013
Zanda Lielbārde
LV portāls

Privāta muzeja izveidi paredz "Muzeju likums". Šī likuma izpratnē privāts muzejs ir biedrību un nodibinājumu reģistrā reģistrēta biedrība (nodibinājums) vai komercreģistrā reģistrēta komercsabiedrība (līgumsabiedrība, komersants), kā arī tās struktūrvienība, kas ir muzeja krājuma īpašnieks (valdītājs) un īsteno šajā likumā noteiktās funkcijas.

Ja privātā muzejā vēlaties izstādīt „ierocim līdzīgu priekšmetu”, jāņem vērā Ieroču un speciālo līdzekļu aprites likums. Tā 18.panta 7.punktā teikts, ka tiesības iegādāties, glabāt un savā darbībā izmantot ieročus ar Valsts policijas atļauju ir valsts, pašvaldību un privātajiem muzejiem, ja to vadītāji un personas, kas ieņem amatus pārvaldes institūcijās, kā arī darbinieki, kuriem saskaņā ar darba pienākumiem pieejami ieroči un munīcija, atbilst šā likuma 16.panta sestās daļas nosacījumiem un uz viņiem neattiecas šā likuma 17.pantā minētie aizliegumi (izņemot 17.panta 13.punktā minēto aizliegumu attiecībā uz juridiskās personas vadītājiem un personām, kas ieņem amatus pārvaldes institūcijās).

Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas Kultūras mantojuma politikas daļas vadītājas vietniece Katrīna Kukaine norāda, ka nacionālie tiesību akti neaizliedz izstādīt privātā muzejā ierocim līdzīgu priekšmetu.

Jautājums ir par to, kas tas ir par priekšmetu. Lai varētu spriest par šo „ierocim līdzīgo priekšmetu”, tas ir jāredz.

Latvijā var atrast ļoti plašu ieroču klāstu no akmens laikmeta līdz Otrajam pasaules karam. „Ierocim līdzīgais priekšmets” ir jāparāda kādam speciālistam, kas varētu pateikt kas tas ir – šaujamierocis vai aukstais ierocis (varbūt sprādzienbīstams priekšmets – mīna vai  lādiņš, ko drošības pēc nevajadzētu īpaši aiztikt) un priekšmeta rašanās laiku.  

„Ierocim līdzīgo priekšmetu” vispirms būtu jāparāda sava novada policijas pārstāvim un tuvākā valsts (publiskā) muzeja speciālistam.  Ja tiek konstatēts, ka tas ir datējams par agrāku laiku kā 18.gadsimts, tad uz to attiecas likuma „Par kultūras  pieminekļu aizsardzību”  7.pants, kas nosaka īpašuma tiesības uz kultūras pieminekļiem.

Arheoloģiskās senvietās zemē, virs zemes vai ūdenī atrastas senlietas (ar datējumu līdz 17.gadsimtam ieskaitot) pieder valstij, un tās glabā publiskie muzeji. Šis noteikums neattiecas uz senlietām, par kurām līdz 2013.gada 30.martam persona ir paziņojusi Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijai.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas